400 anys de la mort del Rector de Vallfogona

26/01/2023 Actualitat

400 anys de la mort del Rector de Vallfogona

Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa curiosa: tothom n’ha sentit a parlar però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és. A alguns ens ha arribat a través d’una rondalla, un acudit o una cançó; a d’altres ens han explicat, a l’escola o a la universitat, que és l’autor d’un sonet sobre una dama que es pentina; per a d’altres, és poc més que un nom que no sabem exactament on situar. En gran mesura, això es deu al fet que es tracta d’una figura complexa, en la qual es combina un component històric, un de literari i un de llegendari.

En primer lloc, es tracta d’un personatge històric, és a dir, un home que va viure a cavall dels segles XVI i XVII i l’existència del qual es pot demostrar perquè diferents fets de la seva vida consten en documents escrits. El seu nom era Francesc Vicent Garcia i Ferrandis. Va néixer a Saragossa el 1579 i va morir a Vallfogona de Riucorb el 1623. Va fer una carrera relativament exitosa dins la jerarquia eclesiàstica i segurament ho hauria estat força més si no hagués mort amb tan sols 44 anys.

En segon lloc, Garcia va ser un poeta. I no pas un poeta qualsevol, sinó el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels poetes barrocs. La seva obra, d’una qualitat excepcional, va ser reconeguda arreu del Principat, ja en vida seva, i després es convertirà en el gran referent de la poesia en llengua catalana fins a la Renaixença.

En tercer lloc, el Rector també és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. Això s’explica perquè, en paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular havia anat escampant arreu del territori tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes, que tenien ben poc a veure amb la seva vida real, eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van anar atribuint a Garcia, probablement perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular.

Francesc Vicent Garcia és una figura cabdal del nostre patrimoni cultural. Amb motiu del quatricentenari de la seva mort, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat el 2023 Any Rector de Vallfogona per retre-li l’homenatge que mereix. La commemoració, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes per encàrrec de la Conselleria de Cultura, ens brinda una magnífica oportunitat per acostar-nos a l’autor i comprendre’n la magnitud. En el seu desplegament hi tindrà un paper destacat, també, una comissió integrada per un grup de persones de la societat civil vinculades a la vila de Vallfogona de Riucorb i del món acadèmic que des del 2019 ha anat realitzant accions orientades a comptar amb el màxim reconeixement per part d'entitats, persones i institucions. La seva finalitat ha estat crear una xarxa de complicitats que fes possible l'actualització, la valoració i la difusió de la vida, l'obra i la llegenda del Rector-poeta, un llegat que s'ha anat transmetent al llarg de generacions. Us convidem a descobrir-lo i a sumar-vos a la festa que, n’estem segurs, serà l’any 2023. Hi està tothom convidat!

 

TROBAREU TOTA LA INFORMACIÓ DE L'ANY RECTOR FENT CLICK AQUÍ

Menu