Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
 Vols canviar la mida? A  A  A
Et trobes a:  Portada > Notícies Un menhir honora la ...
 

[Tornar]

Un menhir honora la memòria del fundador de Vallfogona de Riucorb: Gombau d'Oluja II, senyor de Vallfogona (?-1201)

Dins dels actes de la festa Major de Vallfogona de Riucorb, el dia 13 d’agost tingué , lloc a l'esglèsia parroquial de Santa Maria, la conferència del Dr. Josep M. Sans Travé, Director de l’Arxiu Nacional de Catalunya , i que presentà el Dr. Domènec Corbella, sobre Gombau d’Oluja, primer senyor de Vallfogona.

Acte seguit tingué lloc la inauguració i benedicció del Menhir de Gombau sota l’escala del Castell de Vallfogona.


Menhir


Menhir


Menhir

Menhir


Menhir
Per deixar constància del seu fundador, Vallfogona de Riucorb finalment ha decidit retre un homenatge a Gombau d'Oluja II, senyor de Vallfogona (?-1201). El seu pare, anomenat també Gombau d'Oluja, inicià la construcció d'una petita fortalesa en l'anomenada fins a les hores Vall de'Alfez, abandonada pels serrahins, per deixar constància de la seva pertinença. Cap al 1150, el seu fill Gombau II, batejaria aquesta part oriental de la vall, amb el nom de Vallis Fecunda, què lèxicament ha evolucionat fins arribar al nom actual de Vallfogona, tot repoblant-la i creant les bases arquitectòniques, urbanístiques de la vila: castell, església, cementiri, molins de farina i el conreu de vinyes.

Amb l'aixecament d'un menhir, Vallfogona de Riucorb finalment, restaura a la història un dels personatges més desconeguts i oblidats, no solament de la vila que fundà, sinó fins i tot de la mateixa comarca de la Conca de Barberà, de la qual n'arribà a ser un veritable magnat. Amb aquesta breu introducció no volem fer història, ja hi haurà qui en el seu moment sabrà esbossar-lo més extensament en el seu context i situar-lo millor en el lloc que li pertoca. En aquest punt ens interessa destacar la iniciativa de la vila d'erigir un tipus de monument escultòric singular i senzill però que constitueix la gènesi de l'escultura.

Menhir prové del dialecte bretó, i significa literalment pedra llarga (men: pedra, hir: llarga). És de fet una de les primeres accions més primitives i alhora més suggeribles que l'home ha estat capaç de fer. El fet de posar en posició vertical una llarga pedra d'un fiteral, originàriament en posició horitzontal, representa el despertar de la pedra fins aleshores dormida per posar-la activa amb tota la seva altivitat vital. Amb aquest acte l'objecte petri aparentment abstracte recobra una vida inusitada i ens projecte i enllaça vers l'espai infinit del cel. És una de les primeres manifestacions arquitectòniques que apareixen per primera vegada en l'era neolítica i esdevingué un objecte escultòric senzill però a la vegada el més dens de tota l'Edat de Pedra. Amb el temps, aquesta forma d’escultura, originaria la columna o les esteles i altres formes monolítiques, i fins i tot els actuals gratacels li deuen molt als antics menhirs, s'eleven de manera semblant amb l'impuls i l'energia ascendent, que s'originà amb els menhirs.

De fet, no se li podia dedicar un tipus de monument més encertat a Gombau d’Oluja II, atès què com a fundador erigí la primera construcció termenal per deixar constància de la seva possessió de la Vall, com era habitual en temps de la Reconquesta. Ara després de 808 anys, també se li ha erigit simbòlicament i pràcticament en el mateix indret on aixecà les fonaments del castell, una pedra menhir termenal de més de cincs metres d'alçada, sense cap mena de senyal ni de símbol que vol recordar i simbolitzar aquell esdeveniment, mitjançant una làpida col·locada als seus peus que recorda i honora la seva memòria.

Per altre banda, la pedra ha estat i forma part integrant del paisatge del nostre territori, per això els nostres avant passats n'eren veritables mestres i gràcies a ells tenim cases i feixes cultivables de pedra. El menhir o pedra alta de Gombau d'Oluja, com no podia ser d'altre manera, procedeix del mateix terme, de la partida del Ceniol de Cal Nicolau, i ha estat donada per Josep Corbella. Amb aquest nou monument, estem convençuts que Vallfogona de Riucorb podrà comptar amb un nou símbol: el Menhir de Gombau o del senyor de Vallfogona.
Domènec Corbella