El poble de Vallfogona de Riucorb

El poble de Vallfogona de Riucorb és situat a 573 m d’altitud, vora la carretera que segeuix la vall. Prop de la carretera s’han construït els carrers moderns, mentre que a l’interior hi ha el vell poblet, de regust medieval, amb la plaça Major, altres placetes i racons evocadors. Moltes cases velles s’han restaurat per a residència temporal, d’estiu o de cap de setmana, funció que tenen també diferents casetes modernes. Molts dels carrers mantenen noms antics, com el del Portalet, d’Orient, del Pou o de la Font; i alguns carrers, places i monuments són dedicats als personatges il·lustres del poble, com el famós rector Francesc Vicent Garcia i Torres, conegut com el Rector de Vallfogona (les rajoles que anuncien els noms dels carrers porten frases literàries i commemoratives seves), o Mn. Ramon Corbella, eclasiàstic i militar.

Al sector alt de la població hi ha l’església parroquial de Santa Maria de Vallfogona, amb culte també a sant Cristòfol. Conserva una volta romànica lleugerament apuntada, però principalment té elements gòtics i d’èpoques posteriors que indiquen moltes reparacions. Entorn del 1385 l’escultor Jordi de Déu féu un retaule de pedra per a la capella de la Concepció, amb escenes de la vida de Maria, del qual modernament s’ha trobat una part. Cal destacar el rellotge del campanar de l’església, que data del segle XVI i és un dels més antics de l’Estat espanyol. Fou arreglat el 1987, després de gairebé 100 anys d’estar aturat.

El famós rector Garcia va fer alçar, amb la cooperació dels fidels, la capella de Santa Bàrbara, a càrrec del mestre de cases de Cervera Miquel Rabiol, que es va inaugurar el 1617.

En un racó de la plaça de l’Església es veuen encara grans parets medievals, que foren aprofitades per a fer-hi habitatges, que en la seva part posterior deixen veure la gran edificació adusta que va ser el castell de Vallfogona, seu d’una comanda de templers i després d’hospitalers.

La població disposa del Museu Roger de Belfort, amb una col·lecció sobre la pagesia, i d’un petit museu, a la parròquia, sobre la figura del Rector de Vallfogona. Les festes més representatives són la festa major, a l’agost, en honor de Santa Maria, i la de Santa Bàrbara, al desembre.

Santa Maria de Vallfogona de Riucorb

 

Menu