Carrer Johan Cruyff

El carrer que llueix el nom del mític savi del futbol és el que condueix a la zona esportiva, on hi ha les piscines i la zona d'esbarjo infantil del poble. Vallfogona és la primera població del món que ha dedicat un carrer a un futbolista que ha creat escola per les seves habilitats esportives, però també pel seu tarannà personal.

És el punt de sortida i arribada de les rutes assenyalades que ens portaran a punts d’interès com la font d’en Ballart, Sant Pere dels Bigats, el Balneari de Vallfogona i, fins i tot, a pujar al pilar de les Forques.

 

PREMI CRUYFISTA DE L'ANY

Història - Antecedents

Tot va començar a principis dels anys 90 del segle XX, amb l’arribada de Johan Cruyff com entrenador del Barça, els joves del poble van començar a anar als desplaçaments de l’equip sempre que podien, va ser aleshores que un d’aquells joves (A.P.P.) va dir a la resta de la colla que quan ell pogués tenir una casa pròpia li agradaria que fos en un carrer que es digués Johan Cruyff.

La veritat és que el Johan va fer tornar la il·lusió, ser valents i creure en ells mateixos no només als seguidors del FCB, sinó també a molts catalans.

Poc després de la mort de Johan Cruyff (Amsterdam 25/04/1947- Barcelona 24/03/2016), a Vallfogona de Riucorb ens vam plantejar la idea de dedicar un carrer a un dels millor futbolistes de la història. El primer pas va ser consultar-ho a la família de l’holandès i quan ens va arribar la seva aprovació, el que primer era una simple il·lusió i semblava una bogeria, es va convertir en una realitat.

La proposta es va aprovar en el plenari de l’Ajuntament el 31 de maig de 2016.

L’acte d’inauguració del carrer i de la placa commemorativa celebrat el 9 de setembre del mateix any, recordant el dorsal que Cruyff lluïa al camp, va ser presidit per  l'alcalde de Vallfogona, Francesc Llobet Albareda, i  hi van assistir la filla del Johan Cruyff, Susila Cruyff, el seu nét Jesua Angoy Cruyff, el gendre Jesús Mariano Angoy, l’ aleshores expresident del F.C. Barcelona Joan Laporta, els llavors ex directius Josep Cubells, Xavier Bagués i Josep Ignasi Macià, l’expresident de la Federació Catalana de Futbol Jordi Casals, l’ex responsable de material del club Txema Corbella, i una representació de les penyes de Tàrrega, de Nalec i de la penya Johan de Santa Coloma de Gramanet.

            

 

El carrer que llueix la placa amb el nom del mític savi del futbol és el que condueix a la zona esportiva on hi ha les piscines, un Cruyff-Court, un Pump-Track i la zona d'esbarjo infantil del poble. Vallfogona és la primera població del món que ha dedicat un carrer a un futbolista que ha creat escola pel seu tarannà esportiu però també personal.


La idea de crear un premi al Cruyffista de l’any


La idea era nomenar cada any “Cruyffista de l’any de Vallfogona” a una persona o entitat que, pels seus valors, s'identifiqués amb la “filosofia Johan”. Aquesta seria una manera de recordar Cruyff, donar encara més importància i més ressò al Carrer Johan Cruyff ,i també a Vallfogona. 


La proposta va tirar endavant i es va crear una comissió per decidir qui seria el premiat de cada any. 

Com no podia ser d’altra manera, al Cruyffista de l’any se li entrega una rèplica de la placa del carrer Johan Cruyff de ferro forjat feta pel ferrer artesà de Vilanova de Bellpuig, Gerard Pons.

La única “condició” que va posar l’“inventor” del premi va ser que la primera fos la Danny, la seva esposa, i així va ser.

Persones i entitats premiades


1- Any 2022. DANNY CRUYFF


L’esposa del Johan va ser la persona que sempre el va acompanyar i li va donar suport. Amb el Johan van tenir 3 fills: la Chantal, la Susila i el Jordi. La Danny és la persona que millor va conèixer al Johan, sens dubte.

L’acte d’entrega de la rèplica de la placa del Carrer Johan Cruyff va tenir lloc al Caixa Fòrum en un acte de la Fundació Johan Cruyff el dia 14 de juny de 2022.

Una delegació de vallfogonins s’hi van desplaçar per entregar-li el premi.