Carrer Johan Cruyff

El carrer que llueix el nom del mític savi del futbol és el que condueix a la zona esportiva, on hi ha les piscines i la zona d'esbarjo infantil del poble. Vallfogona és la primera població del món que ha dedicat un carrer a un futbolista que ha creat escola per les seves habilitats esportives, però també pel seu tarannà personal.

És el punt de sortida i arribada de les rutes assenyalades que ens portaran a punts d’interès com la font d’en Ballart, Sant Pere dels Bigats, el Balneari de Vallfogona i, fins i tot, a pujar al pilar de les Forques.

 

PREMI CRUYFISTA DE L'ANY

Història - Antecedents

Tot va començar a principis dels anys 90 del segle XX, amb l’arribada de Johan Cruyff com entrenador del Barça, els joves del poble van començar a anar als desplaçaments de l’equip sempre que podien, va ser aleshores que un d’aquells joves (A.P.P.) va dir a la resta de la colla que quan ell pogués tenir una casa pròpia li agradaria que fos en un carrer que es digués Johan Cruyff.

La veritat és que el Johan va fer tornar la il·lusió, ser valents i creure en ells mateixos no només als seguidors del FCB, sinó també a molts catalans.

Poc després de la mort de Johan Cruyff (Amsterdam 25/04/1947- Barcelona 24/03/2016), a Vallfogona de Riucorb ens vam plantejar la idea de dedicar un carrer a un dels millor futbolistes de la història. El primer pas va ser consultar-ho a la família de l’holandès i quan ens va arribar la seva aprovació, el que primer era una simple il·lusió i semblava una bogeria, es va convertir en una realitat.

La proposta es va aprovar en el plenari de l’Ajuntament el 31 de maig de 2016.

L’acte d’inauguració del carrer i de la placa commemorativa celebrat el 9 de setembre del mateix any, recordant el dorsal que Cruyff lluïa al camp, va ser presidit per  l'alcalde de Vallfogona, Francesc Llobet Albareda, i  hi van assistir la filla del Johan Cruyff, Susila Cruyff, el seu nét Jesua Angoy Cruyff, el gendre Jesús Mariano Angoy, l’ aleshores expresident del F.C. Barcelona Joan Laporta, els llavors ex directius Josep Cubells, Xavier Bagués i Josep Ignasi Macià, l’expresident de la Federació Catalana de Futbol Jordi Casals, l’ex responsable de material del club Txema Corbella, i una representació de les penyes de Tàrrega, de Nalec i de la penya Johan de Santa Coloma de Gramanet.

            

 

El carrer que llueix la placa amb el nom del mític savi del futbol és el que condueix a la zona esportiva on hi ha les piscines, un Cruyff-Court, un Pump-Track i la zona d'esbarjo infantil del poble. Vallfogona és la primera població del món que ha dedicat un carrer a un futbolista que ha creat escola pel seu tarannà esportiu però també personal.


La idea de crear un premi al Cruyffista de l’any


La idea era nomenar cada any “Cruyffista de l’any de Vallfogona” a una persona o entitat que, pels seus valors, s'identifiqués amb la “filosofia Johan”. Aquesta seria una manera de recordar Cruyff, donar encara més importància i més ressò al Carrer Johan Cruyff ,i també a Vallfogona. 


La proposta va tirar endavant i es va crear una comissió per decidir qui seria el premiat de cada any. 

Com no podia ser d’altra manera, al Cruyffista de l’any se li entrega una rèplica de la placa del carrer Johan Cruyff de ferro forjat feta pel ferrer artesà de Vilanova de Bellpuig, Gerard Pons.

La única “condició” que va posar l’“inventor” del premi va ser que la primera fos la Danny, la seva esposa, i així va ser.

Persones i entitats premiades


1- Any 2022. DANNY CRUYFF


L’esposa del Johan va ser la persona que sempre el va acompanyar i li va donar suport. Amb el Johan van tenir 3 fills: la Chantal, la Susila i el Jordi. La Danny és la persona que millor va conèixer al Johan, sens dubte.

L’acte d’entrega de la rèplica de la placa del Carrer Johan Cruyff va tenir lloc al Caixa Fòrum en un acte de la Fundació Johan Cruyff el dia 14 de juny de 2022.

Una delegació de vallfogonins s’hi van desplaçar per entregar-li el premi.

2- Any 2023. JUAN CARLOS UNZUÉ LABIANO


Juan Carlos Unzué va ser porter del FCB les temporades 1988-1989 i 1989-1990 amb el Johan d’entrenador. Es comenta que el Johan el va fitxar de l’Osasuna perquè era bon aturador de penals. Era un porter molt complert i això ho demostra la seva llarga i exitosa trajectòria en altres equips, a Osasuna sobretot però també, al Sevilla, l’Oviedo, el Tenerife...


Com la majoria de jugadors que va entrenar el Johan es va convertir en entrenador i més endavant va tornar al Barça com a membre de l’staff tècnic amb Guardiola i Luis Enrique com a primers entrenadors.

Un exemple dins i fora dels estadis. Un lluitador que amb el seu esforç i el de la seva família, ha fet visible una malaltia neurodegenerativa, l’ELA. Des del seu diagnòstic l’any 2019, no ha parat de treballar per fer visibles els problemes dels que la pateixen i dels seus cuidadors, impulsant actes com el partit FCB- MCY disputat al Camp Nou el 28/08/2022 amb l’assistència de més de 91000 espectadors, en el que es van recaptar uns 41 milions d’euros per la Fundación Luzón.

La seva manera de viure el màxim feliç i fer feliços als que l’envolten, la seva trajectòria personal i futbolística, la seva manera d’ensenyar el que sap i el seu altruisme van fer que no hi hagués cap dubte en nomenar-lo Cruyffista de l’any 2023.

CRUYFFISTA D’HONOR VITALICI

Xavier Torres Lliteras

Un reconeixement merescudíssim a la persona que més ens ha fet conèixer com era, qui era i que pensava el Johan realment. 

Abans Cruyffista que persona. 

Periodista dels d’abans, sap buscar la informació i transmetre-la. Actualment treballa al Departament d’Esports de TV3 des de fa molts anys  i també ha treballat en altres mitjans com el diari Sport. 

Ha dirigit documentals de diferents temàtiques majoritàriament de temàtica esportiva. Molts dels seus treballs en col·laboració amb Santi Padró, Txus Muñoz i Jordi Marcos. 

El 2009 va convèncer Cruyff perquè fos seleccionador de la Selecció Catalana de Futbol mentre era directiu de la Federació Catalana de Futbol,

Inventor de la frase que ens agrada tant: “Cruyffisme és felicitat”

 

Menu